הורות מתחשבת…מדי!

הרווחה הנפשית שלנו תלויה, בראש ובראשונה, באיכות של מערכות היחסים שלנו. איכות מערכות היחסים שלנו תלויה, בראש ובראשונה, ברצון וביכולת שלנו להתחשב באחר, דהיינו לקחת בחשבון את הרגשות, הצרכים והרצונות של האחר בבחירות שלנו. התחשבות, שכוללת בתוכה כישורים נוספים כמו רגישות, אכפתיות, אמפטיה, הזדהות, הוגנות, נדיבות, משמעת עצמית, דחיית סיפוקים, ויסות רגשי ועוד.

התחשבות באחר זה “שריר” שצריך לפתח.

בתקופה בה אנחנו חיים הורים נוטים להפגין התחשבות יתר ברגשות, הצרכים והרצונות של הילדים ועושים מאמצים גדולים על מנת שלילדים יהיה טוב, שיהיו מרוצים, שיהיה להם כיף, קל ונוח. לכן, מתוך הורות מתחשבת כזאת, ילדים לומדים שהם חשובים, וכך צרכיהם ורצונותיהם.

אבל הם לא לומדים, בניגוד לציפיתנו, להתחשב בהורים או באחרים.

כדי שילדים ילמדו לתת צריך לבקש ולקבל מהם. כדי שילדים ילמדו לווסת את הרגשות שלהם (להתגבר על תסכול או כאב) צריך להפסיק להתרשם יתר על מידה מרגשות שליליים, כאילו היו שריפה שתפקידנו לכבות מיד. אפשר להגיב באמפטיה “זה קשה”, העצמה “את יכולה” ותמיכה “אני איתך”. בלי דרמה.

כדי שילדים ילמדו לדחות סיפוקים צריך להשהות סיפוקים. כדי שילדים ילמדו להתחשב בנו אנחנו צריכים לכבד את הצרכים שלנו. כשאימא אומרת לילידיה “אני עייפה, אני מתה”, ואז בתגובה לנדנודים שלהם היא קמה לשחק או לשרת אותם, הם מבינים שעייפות שלה הייתה “המלצה בלבד” ולא משהו שצריך לקחת יותר מדי ברצינות.

רוב הקשיים שהורים חווים היום עם ילדים מצביעים על ליקויים באימון לחיים וליחסים, ובמיוחד האימון להתחשבות. המצב הנוכחי הוא כמו בוחן פתע עם שאלה אחת: האם הילדים שלנו מצוידים בתכונות, המיומנויות, ההרגלים והכלים שנחוצים על מנת להתמודד בצורה מיטבית עם המציאות בכלל, ועם המציאות קשה בפרט.

אם תוצאת המבחן עד כה היא לא משהו, אז כדאי, דווקא עכשיו, לנצל את ההזדמנות על מנת לשנות מרכיבים שונים של ההורות. אני ממליצה להורים דווקא בתקופה זו להכשיר את עצמם באמצעות קורסים, הרצאות והדרכה.

מאיפה להתחיל?

כבוד: יחסים טובים הם קודם כל יחסים שיש בהם כבוד הדדי. תתחילו בלכבד את עצמכם על ידי כך שאתם עומדים במילה שלכם-

  • אם אמרתם תקיימו, אם אתם לא מתכוונים לקיים, אל תגידו.
  • להפסיק כל אינטראקציה לא מכבדת. אם הילדים מתנהגים אלינו בצורה לא מכבדת נאמר: אשמח לחזור לשיחה זו כשתפני אליי בכבוד. ומאותו רגע לא להגיב.

לבקש יותר ולתת פחות: היום, במקום שההורים יאמנו את הילדים לעזור, הילדים אימנו את ההורים לוותר על עזרתם

  • למה אני?
  • תיכף, עוד מעט…

כשהפסקנו לבקש מהם עזרה, העברנו מסר הרסני למערכות יחסים: שזה בסדר גמור לקבל ולקבל בלי לתת בחזרה. תתחילו לבקש בקשות, בהתחלה לא כדי שהם באמת יעשו, אלא כדי להעביר מסר שיחסים זה תן וקח ולא קח וקח עוד קצת. במקביל, תפסיקו לשרת ולתת בלי הבחנה. תחכו שהילדים יבקשו מכם בקשות, אל תנחשו את הצרכים שלהם, אל תעבדו בלעשות להם כיף. מי שמצפה שבחיים הכל צריך להיות כיף יסבול בכל רגע שזה לא כך, זאת אומרת רוב הזמן.

דברו פחות: תסבירו פעם אחת. אם ילדים לא עושים (או מפסיקים לעשות) את מה שביקשתם זה לא בגלל שלא שמעו או לא הבינו אלא בגלל ש

Picture of ד"ר אנאבלה שקד

ד"ר אנאבלה שקד

מומחית בינלאומית לפסיכולוגיה אדלריאנית, מכשירה ומדריכה בכירה למטפלים, ומדריכה הורים לגידול ילדים עם ביטחון עצמי, אומץ, אופטימיות ואקטיביות. 
בעלת ניסיון של מעל 30 שנה עם אלפי משפחות בארץ ובעולם.
ספרה “לקפוץ למים, מהימנעות להשתתפות מלאה בחיים” הפך לרב מכר וייצא לאור בעולם דובר הספרדית בשנת 2024.

מוזמנים לשתף

מעבר בין פוסטים

להצטרפות לקהילה של ד”ר אנאבלה שקד

מאמרים נוספים
2023-11-27

אימא שכולה אהבה

את אדווה הכרתי לא מזמן- אבל בעידן אחר.

נפגשנו בבית של יעל (כן, הוא קיים), בו יעל מרום רוקמת חיבורים בין א.נשים, וחיבורים בין א.נשים לתפקיד ולמקום עבודה שחלמו עליו.

מיד נוצר בינינו קליק אישי וערכי, רקמנו תוכניות וחיבורים נוספים.

2023-11-18

הנקמה הכי טובה

ההנחה שפגיעה מכוונת המפרה את כללי ההגינות והצדק תגרור תגובה חזקה מקובלת באופן אוניברסאלי.
במקרה של פגיעה לא מכוונת יש ציפייה להתנצלות ופיצוי.
במקרה של פגיעה מכוונת,
התיקון, ההחזרה של הסדר הטוב, מחייבת פגיעה בפוגע.
2023-09-04

הסוף לשוד הגדול

אורח בפודקאסט מצליח מאוד,
שהוא בעצמו בעל פודקאסט מצליח עוד יותר נשאל בסוף הפרק:
“מה שלוש העצות הטובות ביותר שלך למאזינים?” הראשונה הייתה: “לקרוא ספרים”*.
איזו עצה מדהימה! אפשר ליישם אותה בקלות…
אם מפסיקים להאזין לפודקאסטים.

2023-09-01

איך אומרים “איזו סתומה הייתי” באנגלית?

יש מילה ממש מיוחדת באנגלית שאין לה תרגום מילולי לעברית והיא-Hindsight הפירוש של היינסייט הוא: הבנה של אירוע או של סיטואציה- בדיעבד. לפעמים מתבהר לנו דבר מה, וברגע שמבינים אותו נתפס כשקוף, מובן מאליו, פשוט ובנאלי,
שנוצרת הרגשה כאילו הייתי אמורה לדעת את זה כל הזמן,
שזה היה אידיוטי לא לראות,
לא להבין את זה.
אבל אי אפשר היה לדעת או להבין את זה קודם.

2023-08-01

מה ההבדל בין רוטווילר לאימא פולניה?
או
אחרי המריבה

השבוע ישב מולי זוג אחרי מריבה. הם יצאו כפי שבאו: כועסים, פגועים, ו(בטוחים ש)צודקים. לא הצלחתי לעזור להם לראות את חלקם בסיפור, לעורר אמפטיה כלפי השני או להתגמש. אז מה ההבדל בין רוטווילר לאימא (או מטפלת) פולנייה?  הרוטווילר בסוף מרפה.  אני לא. לא הצלחתי להירגע.   אני מאמינה שכל פגישה טיפולית צריכה ליצור תובנה ותנועה.

מה ההבדל בין רוטווילר לאימא פולניה?