“סליחה, לא התכוונתי” או “סליחה. לא. התכוונתי!”?
הרהורים לקראת יום כיפור.
הרוחניות שנופלת עלינו בחודש תשרי הכוללת חשבון נפש, סליחות, הבטחות והתחדשות טובעת בדרך כלל בטיפות הראשונות של היורה ומתאדה איתן.
השגרה המועצמת על ידי כל מה שנדחה ל “אחרי החגים” מושכת אותנו בעוצמה אל הרגלינו הישנים אשר כמה מהם עשויים לפגוע שוב באלה אשר מהם ביקשנו סליחה.
מסופר על פרופסור רודולף דרייקורס, אשר חייו ועבודתו הם עבורי השראה עצומה, שלעתים היה מתקשה להירדם. בסוף הוא היה מתעצבן ואומר: “או שאני אירדם או שאני לא אירדם, ואז נראה מה היו כוונותיי האמיתיות!”
הכוונות האמיתיות שלנו מתבטאות במעשינו ובתוצאות של מעשינו.
מעשים שנעשים “לא בכוונה” משקפים העדר כוונה: הכוונה ההפוכה למעשה.
אם עשינו מעשה שפגע במישהו וזו לא הייתה הכוונה האמיתית שלנו, נבקש סליחה, נפצה אם אפשר, נתקן, נלמד ובעיקר, לא נחזור על אותו מעשה שוב.
כשמישהו אומר: “סליחה, לא התכוונתי”, וחוזר על אותו מעשה, הוא משתמש בסליחה כאמצעי לאיפוס (מתחילים מחדש). אין כוונה לשנות: הכוונה האמיתית היא לעשות את מה שאני רוצה בלי שיכעסו עלי או יינטשו אותי.
לפעמים אנשים נפגעים ממעשים שלנו שהם בהתאם לרצון ולערכים שלנו. במקרה זה, עלינו לבחון בכנות את כוונותינו. אם אנו עדיין עומדים מאחורי מעשינו, לא נבקש סליחה. נאמר “צר לי שנפגעת” (אם באמת צר לי), ולא נשנה את ההתנהגות. במקרה זה נהיה מוכנים לשאת בתוצאות מעשינו: כעס, התנגדות, ריחוק.
אדם שהבהיר לעצמו את הערכים ואת הייעוד שלו, מצויד במצפן אשר מראה לו אם הוא חי במתאם לערכים והאמונות שלו, או סטה מהם.
פגיעות במערכות יחסים הן בלתי נמנעות והן חלק מהיותנו אנושיים:
במידה ופגענו ולא הייתה כוונה כזו, נתנהג אחרת (זה דורש תרגול ואימון).
אם פגענו ולא התכוונו לפגוע אבל אין לנו כוונה לשנות את מעשינו, נאמר “צר לי שנפגעת” אבל אני מאמין במה שעשיתי. האדם השני יבחר אם להישאר בקשר איתנו…
הפעולות שלנו משקפות כוונה: שינוי כוונה חייב ליצור שינוי בפעולה ובתוצאה.
אם מישהו אמר לך “סליחה, לא התכוונתי” וממשיך להתנהג באתו אופן
אז סליחה, הוא כן התכוון (תחפשו בשילוט, ה”דרך לגיהינום”).
המשך שנה טובה
אנאבלה שקד
מזמינה אותך לחנות שלי ליהנות ממגוון רחב של הרצאות לצפייה/ האזנה מיידית: