איזה תחושה עולה לך לשמע המילה משפחה?

מה האסוציאציה הראשונה שעולה בדעתך למילה משפחה? מה התחושה בגוף? מה הרגש? איזו פעולה היית רוצה לעשות?

לא תמיד משפחה היא נמל מבטחים, מקום מרגיע, מנחם ומעודד. לא תמיד היא מקום פתוח 24/7, במציאות או בלב.

כדי שהמילה משפחה תיצור אסוציאציות חיוביות, רגשות חמים ורצון לחיבור ולחיבוק, צריכים להתקיים שלושה תנאים: משפחה צריכה להיות מקום בטוח, נעים ומעצים.

למה הכוונה מקום בטוח?

מובן מאליו שמקום כזה חף מאלימות מכל סוג שהוא, תוקפנות וזדון. אבל יש דברים נוספים שעלולים לערער את התפיסה של המשפחה כמקום בטוח. כשיש ביקורת מתמדת (ולא משוב נקודתי) על מי שאנחנו ומה שאנו עושים, כאין קבלה של בחירות חיים מהותיות, כשיש זלזול כלפינו או כלפי החוויות או הכאבים שלנו. כשיש תחרות והשוואה לאחרים, העדפות, חוסר שוויון בין אחים.

למה הכוונה מקום נעים?

מקום נעים הוא מקום מאיר פנים. שרוצים להיות בו ביחד וזה קל להסתדר. אם יש חילוקי דעות מדברים על זה ומגיעים להסכמה. נעים כשיש חום, חיוכים וצחוק. כשהבית הוא יפה ומטופח ומדיף ריח טוב. מקום כזה מזמין, עם הרגשה שאנחנו רצויים, נעים לנו ונעים להיות איתנו. 

למה הכוונה מקום מעצים?

הבית הוא מקום בו לא מסוכן להיכשל. טעויות וכישלונות נתפסים כחלק מהלמידה ולא כסימן לפגם באופי. משפחה מעצימה שמה לב לנטיות וליכולות של כל חבריה ומטפחת אותן. זה מקום שמסתכלים בו לא רק על מי שאנחנו היום, אלא על מי שאנחנו יכולים להיות. יש אמון בנו, יש תקווה, ויש שמחה עם ההתפתחות והישגים של כל אחד/ת.

איך יוצרים סביבה כזאת?

מקום בטוח:

הורים יוצרים שגרה שמתחשבת בצרכים של כולם, הכללים עונים על צרכי המציאות ולא על גחמות. התגובה למה שלא מוצא חן בעיני ההורים היא עניינית. לא משתמשים בהכללות “את אף פעם”, או בקללות “אתה אידיוט?”. הבריאות והבטיחות של הילדים והילדות מכתיבה את ההחלטות על תזונה ועל זמן ותוכן מסך, ולא תחנונים או תשישות מביאות להעלמת עין ועיגול פינות.

מקום נעים:

יותר מוזיקה, חיוכים, חום, צחוק, קחו זמן “להיות” ליהנות מהילדים ומהביחד ופחות להספיק. תסירו ביקורת, הוראות, הזהרות, הטפות.

מקום מעצים:

יש להסתכל על הילדים/ות עם עיניים מלאות אמון ותקווה. לדעת שכל אחד/ת יכול/ה להיות ולעשות מה שתבחר/יבחר. לחזק, לעודד, לראות בטעויות ניסיונות לא מוצלחים ולא סימן לחוסר יכולת או חוסר כישרון. טפחו את הכישרונות, תאפשרו התנסות במגוון תחומים, תעשירו את עולמם/ן של הילדים/ות בתרבות ואמנות, קריאה וצפייה בתכנים איכותיים.

מה לדעתכם הילדים/ות שלכם/ן חושבים/ות, חשים/ות ומרגישים/ות לשמע את המילה משפחה?

מה ארצה לשמר, ומה שארצה לשפר? רצוי לבחור דבר אחד בכל פעם אותו רוצים להפסיק או להוסיף.

משפחה בטוחה, נעימה ומעצימה מבטיחה הרגשה טובה ומסוגלות בילדים/ות. ובעתיד, כשיגדלו, היא המפתח לקשר, קירבה, ערבות הדדית והכי חשוב,  אהבה ללא תנאי.

יום משפחה שמח,

אנאבלה

 

 

Picture of ד"ר אנאבלה שקד

ד"ר אנאבלה שקד

מומחית בינלאומית לפסיכולוגיה אדלריאנית, מכשירה ומדריכה בכירה למטפלים, ומדריכה הורים לגידול ילדים עם ביטחון עצמי, אומץ, אופטימיות ואקטיביות. 
בעלת ניסיון של מעל 30 שנה עם אלפי משפחות בארץ ובעולם.
ספרה “לקפוץ למים, מהימנעות להשתתפות מלאה בחיים” הפך לרב מכר וייצא לאור בעולם דובר הספרדית בשנת 2024.

מוזמנים לשתף

מעבר בין פוסטים

להצטרפות לקהילה של ד”ר אנאבלה שקד

מאמרים נוספים
2023-11-27

אימא שכולה אהבה

את אדווה הכרתי לא מזמן- אבל בעידן אחר.

נפגשנו בבית של יעל (כן, הוא קיים), בו יעל מרום רוקמת חיבורים בין א.נשים, וחיבורים בין א.נשים לתפקיד ולמקום עבודה שחלמו עליו.

מיד נוצר בינינו קליק אישי וערכי, רקמנו תוכניות וחיבורים נוספים.

2023-11-18

הנקמה הכי טובה

ההנחה שפגיעה מכוונת המפרה את כללי ההגינות והצדק תגרור תגובה חזקה מקובלת באופן אוניברסאלי.
במקרה של פגיעה לא מכוונת יש ציפייה להתנצלות ופיצוי.
במקרה של פגיעה מכוונת,
התיקון, ההחזרה של הסדר הטוב, מחייבת פגיעה בפוגע.
2023-09-04

הסוף לשוד הגדול

אורח בפודקאסט מצליח מאוד,
שהוא בעצמו בעל פודקאסט מצליח עוד יותר נשאל בסוף הפרק:
“מה שלוש העצות הטובות ביותר שלך למאזינים?” הראשונה הייתה: “לקרוא ספרים”*.
איזו עצה מדהימה! אפשר ליישם אותה בקלות…
אם מפסיקים להאזין לפודקאסטים.

2023-09-01

איך אומרים “איזו סתומה הייתי” באנגלית?

יש מילה ממש מיוחדת באנגלית שאין לה תרגום מילולי לעברית והיא-Hindsight הפירוש של היינסייט הוא: הבנה של אירוע או של סיטואציה- בדיעבד. לפעמים מתבהר לנו דבר מה, וברגע שמבינים אותו נתפס כשקוף, מובן מאליו, פשוט ובנאלי,
שנוצרת הרגשה כאילו הייתי אמורה לדעת את זה כל הזמן,
שזה היה אידיוטי לא לראות,
לא להבין את זה.
אבל אי אפשר היה לדעת או להבין את זה קודם.

2023-08-01

מה ההבדל בין רוטווילר לאימא פולניה?
או
אחרי המריבה

השבוע ישב מולי זוג אחרי מריבה. הם יצאו כפי שבאו: כועסים, פגועים, ו(בטוחים ש)צודקים. לא הצלחתי לעזור להם לראות את חלקם בסיפור, לעורר אמפטיה כלפי השני או להתגמש. אז מה ההבדל בין רוטווילר לאימא (או מטפלת) פולנייה?  הרוטווילר בסוף מרפה.  אני לא. לא הצלחתי להירגע.   אני מאמינה שכל פגישה טיפולית צריכה ליצור תובנה ותנועה.

מה ההבדל בין רוטווילר לאימא פולניה?